Πιτυρίδα ή Ξηροδερμία; Πού διαφέρουν και πώς αντιμετωπίζονται;

Ανακαλύψατε άσπρες «νιφάδες» στο σκούρο σας πουλόβερ; Μην πανικοβάλλεστε! Οι πιο πολλοί άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους με τα δύο συνηθέστερα και απεχθέστερα προβλήμαα των μαλλιών! Τί είναι όμως; Πιτυρίδα ή ξηροδερμία; Με ποιον τρόπο μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτά τα δύο; Οι διαφορές τους είναι μικρές και μπορεί να εντοπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο μόνο με την διάγνωση ενός έμπειρου hair stylist και σε επόμενο στάδιο, που δεν υποχωρεί, από τον οικογενειακό σας δερματολόγο!

Συνήθως, η ξηροδερμία συνοδεύεται από κνησμό και μια αίσθηση δυσφορίας στο τριχωτό ενώ η πιτυρίδα είναι….σιωπηλή, όσο είναι και αντιαισθητική. Επιστημονικά πάντως, εξηγούνται όλα: το ανθρώπινο δέρμα αποτελείται από 3 στοιβάδες. Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, ή αλλιώς επιδερμίδα, έχει την ιδιότητα να ανανεώνεται συνεχώς. Κατά τη διαδικασία της ανανέωσης της επιδερμίδας τα ανθρώπινα κύτταρα σταδιακά καταλήγουν στην επιφάνεια από όπου και απομακρύνονται. Αυτή όλη η διαδικασία χρειάζεται περίπου 30 ημέρες για να ολοκληρωθεί. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν ο χρονικός κύκλος έχει μικρότερη διάρκεια και τα κύτταρα μας απομακρύνονται σε πολύ μεγαλύτερη αναλογία από ότι θα έπρεπε.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΙΤΥΡΙΔΑΣ;

Η πιτυρίδα έχει ως βασική αιτία την αυξημένη έκκριση φυσικών ελαίων από την επιδερμίδα (σμήγμα). Αυτή η υπερβολική έκκριση υποκινεί την γέννηση και ανάπτυξη ενός μύκητα, ο οποίος τρέφεται ουσιαστικά από το σμήγμα αλλά και από τα κύτταρα της επιδερμίδας που έχουν νεκρωθεί. Αυτή η διαδικασία αναγκάζει τα ζωντανά κύτταρα της επιδερμίδας να απομακρυνθούν πρόωρα μέσω του “ξεφλουδίσματος” και να πέφτουν μαζί με τα νεκρά. Το χαρακτηριστικό της πιτυρίδας είναι ότι οι νιφάδες έχουν γκρι ή κιτρινωπό χρώμα και είναι λίγο μικρότερες.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ;

Η ξηροδερμία στα μαλλιά χαρακτηρίζεται συνήθως από λευκούς ή χρώματος ροζ «λεκέδες» στο τριχωτό της κεφαλής που μπορεί να σκορπούν «νιφάδες» ή μπορεί και να μην αντιδράσουν έτσι. Οφείλεται στην μείωση της φυσικής υγρασίας στην επιδερμίδα του κεφαλιού. Αυτό μπορεί να συμβεί από την χρήση κακής ποιότητας σαμπουάν, από το κρύο, από την ελλειπή απομάκρυνση υπολειμμάτων των προϊόντων styling , από το νερό που περιέχει άλατα. Δεν πρέπει όμως να αγνοήσουμε και κάποιους ακόμη παράγοντες όπως το στρες, η κακή διατροφή αλλά και το ανοσοποιητικό που έχει καταπονηθεί από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΤΥΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ;

Η πιτυρίδα και η ξηροδερμία στα μαλλιά είναι ανεπιθύμητες καταστάσεις και μπορεί να σας οδηγήσει στο να χρησιμοποιήσετε ό,τι βρείτε πρόχειρο μπροστά σας για να απαλλαγείτε από αυτό το πρόβλημα. Όμως μια λάθος πρακτική ενδέχεται να χειροτερέψει την κατάσταση αντί να την βελτιώσει. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κνησμός από ερεθισμένη επιδερμίδα στο τριχωτό της κεφαλής. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε focus στις πιο αποτελεσματικές πρακτικές για να θέσετε υπό έλεγχο την κατάσταση και να απαλλαγείτε από το πρόβλημα για πάντα!

μαλλιά χωρίς πιτυρίδα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΟΧΕΣ!

Και τα δύο αυτά ανεπιθύμητα φαινόμενα δεν είναι αποτέλεσμα πλημμελούς ή κακής υγιεινής. Αν ανατρέξουμε σε στατιστικές, θα διαπιστώσουμε ότι σχεδόν το 30% των ανθρώπων υποφέρουν από πιτυρίδα ή ξηροδερμία, σε κάποια φάση της ζωής τους ή και σε μονιμότερη βάση. Σε κάθε περίπτωση, είτε ξηρής, είτε λιπαρής πιτυρίδας, η αιτία είναι η ίδια. Οι αδένες παράγουν αυξημένες ποσότητες σμήγματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μύκητες στην επιδερμίδα του κεφαλιού. Η συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι αυξημένη ευαισθησία, πιθανόν φαγούρα, ξεφλούδισμα και η εμφάνιση της γνωστής πιτυρίδας.

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΣΑΜΠΟΥΑΝ

Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε επιθετικά, σκληρά και άρα ακατάλληλα σαμπουάν για τα μαλλιά σας. Σταδιακά δημιουργούν ευαισθησία στο κεφάλι σας, προκαλούν φλεγμονές και έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία ξηροδερμίας ή και πιτυρίδας. Ακόμη και αν έχετε προδιάθεση λιπαρότητας, είναι προτιμότερο να λούζετε τα μαλλιά σας μέρα παρά μέρα και όχι καθημερινά. Υπάρχουν εξειδικευμένα σαμπουάν τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά από αυτά που μπορεί να βρει κανείς στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του…

lovehair.gr click me

Αυτά τα σαμπουάν θα εξισορροπήσουν την σύσταση της επιδερμίδας του τριχωτού και θα εξαλείψουν το φαινόμενο της πιτυρίδας ή της ξηροδερμίας αντίστοιχα.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων μπορεί να λούζεται με σαμπουάν καθημερινά. Μια τέτοια ομάδα είναι τα άτομα που ιδρώνουν επειδή ασκούνται πολύ έντονα. Προτιμήστε μάσκες και σαμπουάν με σύσταση θρέψης, πλούσια σε βιταμίνες, αμινοξέα και που θα χαρίσουν την απαιτούμενη υγρασία στα μαλλιά. Επιπλέον και ανάλογα με την διάγνωση του εξειδεικευμένου hair stylist, θα πρέπει να γίνονται εναλλαγές στα σαμπουάν (κατά της πιτυρίδας ή ενάντια στην ξηροδερμία). Ο λόγος είναι ότι αυτά έχουν έντονη δράση και γρήγορο αποτέλεσμα και μπορεί να μην απαιτείται παρατεταμένη χρήση.

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ STYLING

Ότι ισχύει για τα σαμπουάν ισχύει και για τα προϊόντα styling για τα μαλλιά. Δεν θα πρέπει να επιλέγετε χαμηλής ποιότητας προϊόντα styling. Αυτά συνήθς έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα. Περισσότερο οινόπνευμα σημαίνει ότι προκαλείτε την τύχη σας-με την κακή έννοια! Χρησιμοποιήστε μόνο επαγγελματικές σειρές για το styling των μαλλιών σας.

lovehair.gr click me

Ζητήστε τη συμβουλή ενός hair stylist των Xanthi Hair Gallery για να σας υποδείξει τα πλέον κατάλληλα, αφού κάνει διάγνωση στο τριχωτό σας με τις ειδικές μικροάμερες. Επιμείνετε να σας υποδείξει τον ορθό τρόπο χρήσης κάθε προϊόντος και μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του ξανά, αν έχετε κάποια απορία!

ΛΟΥΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΕΓΝΩΣΤΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ

Τι να προσέξετε: το νερό πρέπει να είναι χλιαρό. Όταν λούζεστε, αφήστε το σαμπουάν λίγα λεπτά να δράσει στην ρίζα. Κατόπιν με τα ακροδάχτυλα σας κάντε ήπιες κυκλικές κινήσεις μασάζ και σκουπίστε επίσης απαλά τα μαλλιά σας με την πετσέτα, ταμποναριστά! Μην χρησιμοποιείτε καθημερινά εργαλεία και προϊόντα styling. Δώστε στα μαλλιά σας λίγο χρόνο να «αναπνεύσουν» και να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο.

ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΑΣ!

Ίσως ακουστεί λίγο ντεμοντέ ως συμβουλή εν έτει 2020, όμως πρέπει να το τονίσουμε: μην κάνετε πειράματα, μην εφαρμόζετε αυτοσχέδια μείγματα και «μαγικές» παραδοσιακές συνταγές, μην φτιάχνετε το δικό σας σαμπουάν για να απαλλαγείτε από ξηροδερμία ή πιτυρίδα!

Τα περισσότερα από αυτά τα «αλχημικά» μείγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, περιέχουν συστατικά τα οποία πιθανόν να προκαλέσουν νέες αλλεργίες και ερεθισμούς στο ήδη ευαισθητοποιημένο κεφάλι σας. Το καλύτερο είναι να αντιμετωπίσετε αυτές τις καταστάσεις με επαγγελματικά προϊόντα που συστήνουν οι εξειδικευμένοι hair stylist παγκοσμίως. Ξεκινήστε με μια ολοκληρωμένη ειδική θεραπεία που εφαρμόζεται στο κομμωτήριο και μετά συνεχίστε στο σπίτι με τα κατάλληλα σαμπουάν, τις αμπούλες ή τις μάσκες που θα σας υποδείξει ένας εκπαιδευμένος hair stylist των Xanthi Hair Gallery!

Αν το πρόβλημα παραμένει, χωρίς σημάδια βελτίωσης, τότε θα πρέπει να κάνετε μια επίσκεψη στον δερματολόγο ο οποίος θα σας συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή και όχι μόνον εξωτερικής χρήσης προϊόντα.

lovehair.gr click me

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ XANTHI HAIR GALLERY

Δείτε όλα τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών από τις πιο γνωστές μάρκες και στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε όλα τα προϊόντα στο E-Shop μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λάθη που κάνουμε με το πιστολάκι μαλλιών

Πως θα αποκτήσετε τέλεια ξανθά μαλλιά

Πως να αποκτήσετε μακριά μαλλιά πιο γρήγορα

Γυναικεία τριχόπτωση, αιτίες & τρόποι αντιμετώπισης

Θεραπεία με κερατίνη, όσα πρέπι να γνωρίζετε

Leave a Comment