Βαφές Μαλλιών – Τι Περιέχουν?

 

Ξέρετε ποια είναι η σύσταση στις βαφές μαλλιών?

Εϊναι γνωστό ότι κάποιες χημικές βαφές βρίσκονται μέσα σε προϊόντα ημιμόνιμης βαφής. Παρόλα αυτά βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε προϊόντα μόνιμης βαφής των μαλλιών σας. Στην περίπτωση που κάνουμε μια ανάλυση σε ένα από τα γνωστά σωληνάρια οξειδωτικής βαφής για τα μαλλιά, θα βρίσκα 8 κύρια πράγματα που αποτελούν την σύσταση σε αυτές τις βαφές μαλλιών:

1. Κρέμα βάσης

Το πρώτο συστατικό που χρειάζεται είναι η γνωστή κρέμα βάσης. Για να δημιουργηθεί μια κρέμα βάσης χρειάζεται κάποιο φυτικό έλαιο και νερό για τις περισσότερες περιπτώσεις. Ας δούμε τους τύπους  γαλακτώματος που εμπεριέχονται πολλές φορές στις βαφές για τα μαλλιά σας: α) γαλάκτωμα φυτικού ελαίου μέσα σε νερό, όπου στην εξωτερική φάση έχει το νερό, και β) γαλάκτωμα από νερό σε φυτικό έλαιο, όπου συμβαίνει το αντίστροφο από την α) περίπτωση.

Μέσα σε μια κρέμα βάσης βρίσκονται συστατικά όπως γαλακτωματοποιητές, αλκοόλες, και επιφανειοδραστικά.

2. Χρωστικές ύλες

Οι χρωστικές ύλες χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο σε ημιμόνιμες βαφές και δεν είναι άλλο από προανεπτυγμένα μόρια βαφής.

Γίνεται χρήση χρωστικών υλών σε ημιμόνιμες βαφές μαλλιών, αλλά και σε κάποιες μόνιμες βαφές μαλλιών, για να αποδώσουν στα μαλλιά εκείνο το χρώμα αυτό που λέμε το πιο ζωηρό ρεφλέ.
.

3. Πρόδρομες χρωστικές ουσίες

Αυτές οι χρωστικές ουσίες είναι πάρα πολύ μικρού μεγέθους άχρωμα μόρια που έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στο τριχωτό της κεφαλής για να προκαλέσουν την δημιουργία μεγαλύτερων μορίων βαφής. Οι χρωστικές αυτές ουσίες διαχωρίζονται σε διαμορφωτές και βελτιωτικά: οι διαμορφωτές λέγονται αλλιώς μετασυστατικά ενώ τα βελτιωτικά λέγονται αλλιώς παρασυστατικά.

Τα πιο γνωστά παραδείγματα  σε πρόδρομες χρωστικέςείναι η ρεσορκινόλη, η θειική παρα-τολουενοδιαμίνη, και η μετα αμινοφαινόλη.

4. Αλκαλικοί παράγοντες

Είναι λογικό να αναρρωτηθεί κάποια τι κάνουν οι αλκαλικοί παράγοντες. Λοιπόν οι αλκαλικοί παράγοντες φροντίζουν στο να ανοίξει η στιβάδα του περιτριχίου των μαλλιών, προκειμένου να περάσουν εσωτερικά του τριχωτού οι χρωστικές ύλες και ουσίες.

Επιπρόσθετα, οι αλκαλικοί παράγοντες έχουν καταλυτική δράση στην οξειδωτική αντίδραση που λαμβάνει χώρα μεταξύ του υπεροξειδίου υδρογόνου και των χρωστικών μορίων. Η αμμωνία είναι από τους πιο γνωστούς αλκαλικούς παράγοντες.

lovehair.gr click me

5. Αντιοξειδωτικές ουσίες

Τέτοιες ουσίες είναι το διθειώδες ή το θειώδες νάτριο, η βιταμίνη C ακόμη και τα ασκορβικά οξέα. Ο λόγος ύπαρξης τους στις βαφές μαλλιών έχει να κάνει με το να εμποδίσουν την οξείδωση των χρωστικών μορίων μέσα σε μια συσκευασία από κρέμα βαφής μαλλιών.

6. Συστατικά περιποίησης

Στις μόνιμες βαφές μαλλιών το να συμπεριληφθούν συστατικά περιποίησης είναι κάτι δύσκολο. Ο λόγος που είναι δύσκολο είναι λόγω των υψηλών τιμών του pH σε αυτού του τύπου βαφές μαλλιών. Με άλλα λόγια τα συστατικά περιποίησης δεν έχουν δυνατότητα ενεργοποίησης στο υψηλό pH. Για αυτό το λόγο επιλέγονται συστατικά που βασίζονται στην σιλικόνη ή πολυμερή συστατικά, διότι αυτά μπορούν να μπουν με αποτελεσματικότητα στην σύνθεση των βαφών για τα μαλλιά.

7. Παράγοντες ή συστατικά σύμπλεξης

Αυτό το συστατικό ενσωματώνεται σε μια κρέμα βαφής μαλλιών προκειμένου να αποφευχθεί η χημική αντίδραση με το υπεροξείδιο υδρογόνου. Πρακτικά οι παράγοντες σύμπλεξης παγιδεύουν τους όποιους μεταλλικούς ρύπους στο εσωτερικό της συσκευασίας. 

8. Αρωματικές ύλες

Εϊναι γνωστό ότι η αμμωνία έχει πολύ έντονη αλλά και δυσάρεστη μυρωδιά. Προκειμένου να καλυφθεί αυτή η έντονη οσμή, οι περισσότερες μάρκες προσθέτουν αρώματα.

Καλό είναι πριν μπείτε σε μια διαδικασία βαφής των μαλλιών σας, να έχετε κάνει κάποιο τεστ ή αλλιώς να γνωρίζετε αν υπάρχει το ενδεχόμενο της αλλεργίας από την συγκεκριμένη βαφή.

Αν δεν γνωρίζετε πως γίνεται αυτό, κλείστε ένα ραντεβού με ένα κομμωτήριο Ξανθή Hair Gallery στην Θεσσαλονίκη, την Βόρεια Ελλάδα αλλά και στο Divani Apollon Palace στη Βουλιαγμένη.

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

 

Επίσης τώρα έχετε πάρει μια εικόνα από την σύσταση των βαφών για τα μαλλιά σας και

μπορείτε να δείτε όλα τα προϊόντα βαφής μαλλιών από τις πιο γνωστές μάρκες κάνοντας κλικ ΕΔΩ

lovehair.gr click me

Διαβάστε επίσης: Υπηρεσίες Κομμωτηρίων Xanthi Hair Gallery

Leave a Comment